Μονοσωλήνιο δίκτυο

Στο μονοσωλήνιο σύστημα υπάρχει μία κεντρική στήλη (ζεύγος σωλήνων προσαγωγής -επιστροφής) που ξεκινά από το λεβητοστάσιο ή το αντλιοστάσιο και καταλήγει στον συλλέκτη διανομής. Από εκεί γίνεται η διανομή προσαγωγής – επιστροφής για το κάθε ένα σώμα .

Πλεονεκτήματα

  • Είναι δυνατή η παροχή ζεστού νερού κατά ορόφους ή διαμερίσματα ή ομάδες χώρων (λειτουργία ανά ζώνες) ,δηλαδή υπάρχει η δυνατότητα αυτονόμησης τους
  • Λιγότερα περάσματα από πλάκες
  • Δεν υπάρχουν οι αντιαισθητικές στήλες θέρμανσης στους χώρους
  • Εύκολη και ολιγοδάπανη πρόβλεψη για μελλοντική επέκταση του κτιρίου
  • Χαμηλό κόστος εργατικών -Δεν υπάρχει εξάρτηση της θέσης του σώματος από τη θέση κάποιας στήλης
  • Δεν διέπεται η εγκατάσταση του μονοσωληνίου από αυστηρούς κανόνες όπως στο δισωλήνιο (κλίση σε οριζόντιες διαδρομές κλπ) με αποτέλεσμα να περιορίζεται στο ελάχιστο η πιθανότητα λαθών κατά την εγκατάσταση.

Μειονεκτήματα

    • Απαιτούνται ειδικοί διακόπτες για τα σώματα ,που να μπορούν να ρυθμίζονται έτσι, ώστε ένα ποσοστό του ζεστού νερού να το στέλνουν στο σώμα και το υπόλοιπο στο bypass. Όταν χρειαστεί να κλείσουν το σώμα ,να μην επηρεάζονται τα υπόλοιπα σώματα του βρόγχου. Οι διακόπτες αυτοί είναι ακριβότεροι από αυτούς του δισωληνίου.
    • Είναι δύσκολη η εγκατάσταση σε τελειωμένο σπίτι. Το μονοσωλήνιο σύστημα θέρμανσης εκτός από τα προαναφερόμενα πλεονεκτήματα, επιτρέπει ακόμα με μικρό πρόσθετο κόστος και με την βοήθεια ηλεκτροκίνητης βάνας, θερμοστάτη χώρου και μετρητή την ανεξαρτητοποίηση της θέρμανσης κάθε διαμερίσματος από κάθε άποψη (επιθυμητής θερμοκρασίας χώρου, χρόνου λειτουργίας, κατανάλωσης κ.λ.π.)

Δισωλήνιο δίκτυο

Στο δισωλήνιο σύστημα (κλασσικό σύστημα θέρμανσης) απαιτούνται δύο σωλήνες ξεχωριστοί για την τροφοδοσία κάθε συστήματος. Συνήθως, αυτό το σύστημα στη φυσιολογική του μορφή αποτελείται από ένα οριζόντιο δίκτυο σωληνώσεων , το οποίο εκτείνεται από το λεβητοστάσιο ως τα άκρα της πλάκας της οικοδομής και συνεχίζει κατακόρυφο πλέον, με μορφή στηλών και τροφοδοτεί τα σώματα των ορόφων. Γενικά σε ένα δισωλήνιο σύστημα έχουμε πολλές στήλες (διπλές), οι οποίες βρίσκονται σε παράλληλη σύνδεση μεταξύ τους , ενώ σε κάθε στήλη έχουμε πολλά σώματα, που βρίσκονται σε παράλληλη σύνδεση μεταξύ τους . Αυτό είναι και το βασικό χαρακτηριστικό του δισωλήνιου συστήματος θέρμανσης.

Μειονεκτήματα 

  • Μεγάλο κόστος εργατικών
  • Αντιαισθητικότητα χώρων
  • Προσάρτηση της θέσης του σώματος από τη θέση της στήλης που το τροφοδοτεί
  • Χαμηλή ταχύτητα νερού -Απαίτηση κλίσης στις οριζόντιες διαδρομές

Αυτονομίες

Με ένα ανεξάρτητο σύστημα θέρμανσης μπορούμε να λειτουργούμε την θέρμανση του ακινήτου μας όποτε θέλουμε και όχι σε συγκεκριμένες ώρες που η γενική συνέλευση της πολυκατοικίας έχει αποφασίσει. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε τα άδικα έξοδα όταν θερμαίνεται το σπίτι μας σε ώρες τις οποίες δεν βρισκόμαστε εκεί, ούτε αναγκαζόμαστε να φτιάξουμε το πρόγραμμά μας ανάλογα με το πρόγραμμα της κεντρικής θέρμανσης. Αυτό βελτιώνει σημαντικά και την ταχύτητα απόκρισης. Ο χρόνος που απαιτείται από το άναμμα της θέρμανσης μέχρι να ξεκινήσουν να εκπέμπουν θερμότητα τα σώματα του διαμερίσματός μας είναι σχεδόν μηδενικός σε ένα ανεξάρτητο σύστημα θέρμανσης, σε αντίθεση με ένα κεντρικό σύστημα θέρμανσης.